Dokprogrammi tiim aitab tuua Euroopa kultuuripealinna Ukraina läbimurded

19. veebr. 2024 | Uudised

25.-27. veebruarini linastub Eesti Rahva Muuseumis MTÜ Tartu Filmiselts korraldatav filmiprogramm “Ukraina. Läbimurdeaastad”. Publiku ette jõuab kümme kõrgetasemelist dokumentaalfilmi Ukraina vaprusest, vastuoludest ja vabadusihast. Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva filmivaliku koostas dokumentalistika ekspert Filipp Kruusvall.

“Minu eesmärgiks ei olnud koostada paraadportreed, vaid süüvida ausalt ja mitmekülgselt Ukraina lähiajalukku,” tuvustab valminud programmi Filipp Kruusvall, “Samuti proovisin leida dokumentaalfilme, mida Eestis pole veel varem näidatud ega nähtud.”

Kruusvalli sõnul on tema enda jaoks kõige põnevamad avastused seotud Donbassi piirkonna ajalooga. “Kuigi Eesti uudistes räägitakse Ida-Ukraina tööstuspiirkonnast Donbassist väga tihti, siis tegelikult on meie teadmised selle Ukraina osa kohta vähesed,” osutab ta. 

Filmiprogrammi jõudnud “EuroDonbass” näitab, millist rolli mängisid piirkonna ülesehitamisel belgia, saksa, prantsuse, briti ja ameerika töösturid ning asunikud ja mis on nende pärandist saanud. “Donbassi kakofoonia” keskendub aga nõukogude võimu loodud Donbasi müüdile, millel on mõju tänastele sündmustele.

Linastuvad filmid pakuvad hulganisti võrdlusmomente Eestiga. “Nõukogude võimu tekitatud ühiskondlikke haavade kestvat mõju uurivad näiteks “Ukraina. Tõukehetk”, “Teie Vassõl” ja “Kiievi toimikud”,” loetleb Filipp Kruusvall, “Torkab silma, kuivõrd ränk, tagurlik ja kõike ukrainalikku süstemaatiliselt tagakiusav ja hävitav oli Nõukogude režiim Ukrainas kuni 1980ndateni välja, ka siis, kui Eestis puhusid ehk juba mingid muutuste tuuled.”

Linastustele järgnevad vestlused publikuga, millest võtavad osa filmitegijad või Eestis elavad ukrainlased ja teised vastava teema eksperdid.

Filmiprogrammi külastab režissöör Svitlana Rudjuk, kes on üks filmi “Teie Vassõl” autoreid. See räägib kuulsast ukraina poeedist Vassõl Stusist, kes suri 1985. aastal nõukogude vangilaagris. Publiku ette tuleb ka Ukraina KGB arhiive avava “Kiievi toimikute” autor Walter Stokman. 

Donbassi-teemalistele filmidele lisab konteksti Donetski oblastis sündinud eesti-ukraina muusik Ruslan Trochynskyi. Filmide järel arutlevad veel keeleteadlane Heinike Heinsoo, Riigikogu liige Igor Taro, Tartu Ülikooli teadur Denys Teptiuk jt.

Filmiprogrammi ajakava:

Pühapäev 25.02

– 12:00 Filmiprogrammi avamine ja “Ukraina. Tõukehetk” (2011, ingliskeelsed subtiitrid)
– 14:45 “Iseseisvuspäev” (2023, ingliskeelsed subtiitrid)
– 16:30 “Ööbikulaul” (2019, eesti- ja ingliskeelsed subtiitrid)
– 18:00 “Teie Vassõl” (2020, ingliskeelsed subtiitrid)

Esmaspäev 26.02
– 16.00 “EuroDonbass” (2022, eesti- ja ingliskeelsed subtiitrid)
– 18:00 “Kiievi toimikud” (2023, ingliskeelsed subtiitrid)
– 20:00 “Donbassi kakofoonia” (2018, ingliskeelsed subtiitrid)

Teisipäev 27.02
– 16:00 “Gongadze mõrv. 20 aastat tõe otsimist” (2020, eestikeelsed subtiitrid)
– 18:00 “Oranž revolutsioon” (2007, eesti- ja ingliskeelsed subtiitrid)
– 20:30 “Rozdilovi. Live” (2019) (eestikeelsed subtiitrid)

Kõik linastused toimuvad ERMi Jakob Hurda saalis. Täpsema ajakava, filmide tutvustused ja sündmuse ligipääsetavuse-alase info leiab aadressilt www.tartu2024.ee/ukraina

Filmiprogrammi linastuste piletid on saadaval Piletilevis. Avafilmi “Ukraina. Tõukehetk” saab vaadata tasuta. Õpilastele, tudengitele ja pensionäridele on sissepääs tasuta ka teistele linastusele.

“Ukraina. Läbimurdeaastad” on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist. Sündmust korraldab MTÜ Tartu Filmiselts koostöös Eesti Rahva Muuseumi ja sihtasutusega Tartu 2024.