Rändkast viib ellujäämise kunstide retkele Piirissaarel

25. mai 2023 | Uudised

Tartu 2024 Ellujäämise Kunstide Dokprogrammi raames reisib Lõuna-Eestis rändkast, mis tutvustab kaheksat filmitegijat Eestist ja välismaalt, kes teevad Euroopa Kultuuripealinn Tartu 2024 raames Lõuna-Eestist filme. Rändkast on jõudnud Võru keskväljakule, kus ta ootab uudistajaid 15. juunini. Kõigil on võimalus osaleda loosis, milleks on ellujäämise reis Piirissaarel 2024. kevadel. 

Selle aasta jooksul jõuab igasse filmiga seotud paika Ellujäämise Kunstide Dokprogrammi rändkast, et tutvustada valitud filme ja pakkuda võimalust osaleda loosis, mille auhinnaks on nädal Piirissaarel. Nädal, et võtta aega iseendale, katsetada elu eraldatud saarel keset Peipsi avarusi ja saada osa filmikasseti maailmaesilinastusest. Rändkasti võib leida sel aastal veel Sännalt, Peipsiveerelt, Tõraverest, Piusalt ja Piirissaarelt. Ellujäämise reisi loosis saab osaleda ka läbi kodulehe https://tartudok2024.ee/filmid/

Võrumaaga seostub Jaan Tootseni (Eesti) lühidokumentaal “Ellujäämise kunstnikud”. Film räägib Võrumaa inimeste loovast lähenemisest elule, kus vaatamata eluraskustele ja keerulistele pinnavormidele, s.o kus palja jalaga on teinekord raske mäkke ronida, on leitud alati üles pulbitsev elurõõm ja ellujäämise tarkus. See imeline meelelaad ühendab kõrgeimas tunnetusastmes sõnnikuauru ja linnutee udu. Jaan Tootsen kommenteerib oma filmi idee sündi: “Inspiratsiooni sain oma lapsepõlvest, enda kogetust ja vanemate inimeste juttudest. Näiteks perepärimus sellest, kuidas vanaisa ehitas endale fotoaparaadi ja temast sai Rõuges külafotograaf, on väga seikluslik ja filosoofiline lugu.”

2023. kevadel valis Tartu 2024 Ellujäämise Kunstide Dokprogramm välja kaheksa filmitegijat Eestist ja välismaalt, kelle filmid linastuvad Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi raames 2024. aasta mais. Filmid sünnivad koostöös Eesti produktsioonifirmadega. Teised valitud filmitegijad on: Viesturs Kairišs (Läti), Andrey Paounov (Bulgaaria), Ülo Pikkov (Eesti), Eva Kübar (Eesti), Maria Aua (Eesti), Carl Olsson (Rootsi/Taani) ja Andris Gauja (Läti). Lühifilmide tootmist rahastavad Eesti Filmi Instituut ja SA Tartu 2024. Rändkast valmis koostöös Tartu kunstnik Sashamiga.