Einari Paakkanen: Laulmine paljastab ja räägib meist midagi

12. okt. 2022 | Uudised

Tekst: Einari Paakkanen

Selle aasta alguses esilinastus minu neljas dokumentaalfilm “Karaoke paradiis“, mis uurib muusika tähendust ja soomlaste mõttemaastiku, kes armastavad karaoket laulda. Laulmises on üks eriti paljastav element: me ei saa lauldes oma emotsioone varjata. Mitte ainult kuidas me laulame, vaid see mida me laulame, paljastab ja räägib meie kohta midagi. Minu vaimustus laulvatest inimestest on ilmselt see, mis tõmbas mind Luhamaa ja setude poole. Mis mind koheselt kaasa haaras, on traditsiooniline polüfooniline laulutraditsioon ning setode identiteedi nurgakivi – leelo. Tavaliselt kannavad lauljad traditsioonilisi rahvariideid ning eeslaulja esitab värsirea, mida koor lauldes kordab. Setudel on igaks olukorraks laul – olgu see marjade korjamine või kalli sõbra kaotamine. Residetuuri ajal tutvustati mulle Seto Kuningriigipäeval Lauluemaks kroonitud noort, setu punkbändi ning lauljatest perekonda, kus on säilinud mitu põlvkonda pärimuslauljaid. See kõik on märk elavast ja elujõulisest traditsioonist.

Foto: Argo Ingver

Soome režissöör Einari Paakkanen (s.1980) keskendub oma lugudes inimsuhetele ning inimeste vahelisele suhtlemisele. Tema filmid on linastunud ülemaailmselt, sh. Festivalidel nagu CPH:DOX ja Visions du Reel. Tema esimene täispikk dokumentaalfilm “Minu isa Siiriuselt” esilinastus 2016. aastal Varssavi filmifestivalil ning seda näitasid nii Yle, SVT kui Arte. Tema viimane dokumentaalfilm “Karaoke paradiis” esilinastus äsja 2022. Aasta suvel ja leidis tee parima dokumentaalfilmide nimekirja Euroopa Filmiakadeemia auhindadel. Einaril on dokumentaalfilmide režissööri magistrikraad Barcelona ESCAC-ist.

Vaata ka Einari Pakkaneni ja Antti Polojärvi lühifilmi Kus on Thon? (Var är Thon, 2016, 6 min).

Ühel õhtul läks Thon jooma ning kadus müstilisel asjaoludel. Aga mis juhtus? Kus on Thon? Müstiline ja absurdne jaht viib meid retkele, mis on lõpuks seotud John F. Kennedy, Elvise ja terve planeediga.

Einari Paakaneni Kohtumisõhtu Elektriteatris 24.september 2022.